top of page

Het geheim van een meeslepende beleving: de kracht van details

Als je denkt aan imposante themagebieden in een themapark, dan denk je aan grote attracties verpakt in overweldigende decoratie. Maar wat maakt een meeslepend themagebied nu echt onderscheidend? Juist, het zijn de details die het verschil maken. Wat is het doel van deze subtiele details?Laten we samen in gedachten een wandeling maken door een straat in Amsterdam. Het eerste wat waarschijnlijk in je opkomt, zijn de authentieke huizen en de grachten. Maar als we even stoppen en goed om ons heen kijken, ontdekken we nog zoveel meer. Overal zien we fietsen in verschillende kleuren, reclameborden aan de gevels van diverse merken en een regenpijp bedekt met stickers. De wereld om ons heen zit vol verhalen. En wanneer we het geluid van een passerende tram horen, weten we het zeker: we zijn nog steeds in Amsterdam.


Details spelen een essentiële rol in het creëren van een complete wereld om ons heen, zelfs op een onbewust niveau. In themaparken wordt juist deze techniek gebruikt om gasten volledig onder te dompelen in de wereld waarin ze zich wanen. Details kunnen verschillende vormen aannemen, zoals het zien van specifieke rekwisieten, het ruiken van geuren, het horen van achtergrondgeluiden en zelfs het voelen van de texturen.


Daarnaast bezitten details de kracht om een verhaal te vertellen en zo een themagebied of attractie extra diepgang te geven. Ze dienen als aanvullende verhalen, waardoor zelfs als je deze details mist, je het hoofdverhaal nog steeds kunt volgen. Deze details zijn er voor de 'duikers', de gasten die alles willen ontdekken. Een prachtig voorbeeld hiervan is de krant die je vindt in het kleedlokaal van Baron 1898 in de Efteling. Deze krant biedt meer achtergrondinformatie over de goudmijn. Het zijn deze details die de bezoekers in staat stellen om zich volledig onder te dompelen in de magie.


''Flinke groei dit jaar in de mijnbouw'' kopt De Morgenstond in het kleedlokaal van Baron 1898 in de Efteling.


Rookburgh in Phantasialand


Als we het hebben over een meester van detailering, dan hebben we het uiteraard over Phantasialand in het Duitse Brühl. Dit park staat bekend om haar uitgebreide aandacht voor details in de verschillende themagebieden. Om bovenstaande theorie concreet te maken gaan we kijken naar een aantal voorbeelden uit Rookburgh in Phantasialand.


Voordat we in de details van Rookburgh duiken, werpen we een blik op het verhaal van dit gebied: Rookburgh is een steampunk-wereld waar stoomkracht de primaire energiebron is. Bovendien vinden we in dit gebied een revolutionair vervoermiddel: de vliegmachine genaamd F.L.Y. Als pionier van de luchtvaart heb jij de eer om als eerste deze baanbrekende vliegmachine te beleven.


Voor de stoomaangedreven wereld van Rookburgh is het noodzakelijk om kolen te gebruiken om water om te zetten in stoom. In dat kader vind je op een aantal plekken in Rookburgh zakken en kruiwagens met kolen.


De mensen uit Rookburgh moeten ook drinken. Daarom zijn er verschillende theepotten te vinden in het gebied. Naast dat ze een decoratief element vormen, hebben de theepotten ook een symbolische betekenis in lijn met het stoomthema van het gebied.


In de wereld van Rookburgh zijn er talloze knopjes en meters die voortdurend informatie delen. Een opvallend detail zijn de draaiende meters die een overmatige druk signaleren en stoom laten ontsnappen. Het toeval wil dat deze stoom net vrijkomt wanneer een groep pioniers voorbij vliegt tijdens hun avontuur in F.L.Y.


In de nabijheid van de docks hangen touwen gereed voor het ontladen van de zeppelins. Tevens is de maatschappij van Rookburgh opgebouwd rondom een alternatieve energiebron, die zich onderscheidt van wat we vandaag de dag kennen. Hierdoor hebben alledaagse vervoersmiddelen zoals fietsen en auto's een uniek ontwerp.


Ook valt in Rookburgh een rokende put te ontdekken, een mozaïek dat het themagebied Berlijn vertegenwoordigt en op de achtergrond hoor je het fluiten van de stoomtrein en het sissende geluid van ontsnappende stoom. Het zijn dan ook deze details die het verschil tussen een 'gewoon' themagebied en een meeslepend themagebied maken.


Kortom: de kracht van details kan niet worden onderschat. Ze creëren de wereld om ons heen en bieden de mogelijkheid om ons onder te dompelen in een complete ervaring. Dus volgende keer dat je een themapark bezoekt, neem de tijd om de details te ontdekken en laat je verwonderen door de wereld die voor je is gecreëerd.


Comments


bottom of page